Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Stiri

28 Octombrie, 2024 Stiri

Sapte lucruri pe care trebuie sa le faci inainte de a cumpara o noua locuinta (cu credit)

Cand te hotarasti sa cumperi un apartament sau o casa, ai in vedere cateva sfaturi ca sa faci cea mai buna alegere. Din lista ta, nu trebuie sa lipseasca asigurarea de locuinta.

Daca te pregatesti sa cumperi un apartament sau o casa si sa incepi o viata noua sub propriul acoperis, citeste aceste sapte sfaturi inainte de a te aventura in procesul numit credit ipotecar.

1. Fa un buget

Daca pana acum nu ti-ai gestionat finantele, este momentul sa tii evidenta cheltuielilor lunare si sa le compari cu veniturile. Internetul este plin de instrumente pe care le poti descarca si folosi pentru a-ti monitoriza cheltuielile lunare. S-ar putea sa fii surprins sa descoperi pe ce se duc banii tai, dar si inspirat sa iei decizii inteligente in privinta cheltuielilor. De exemplu, daca scopul tau este sa devii proprietar, poate ar trebui sa renunti la cumpararea unor lucruri de lux care nu sunt prioritare, cum ar fi o masina noua. Suna neplacut, dar daca fumezi, vei vedea ca acest obicei poate avea un impact semnificativ asupra bugetului tau, prin cati bani se transforma „in fum” anual. 

Cea mai importanta regula de gestionare a banilor este sa nu cheltuiesti mai mult decat castigi. Acest prim pas nu este deloc usor, iar pentru majoritatea oamenilor este foarte dificil sa puna toate cheltuielile pe hartie si sa le monitorizeze in mod regulat. Totusi, este esential daca vrei sa fii responsabil financiar fata de tine si fata de ceilalti.

 

2. Adopta un stil de viata ca si cum ai cumparat deja noua locuinta 

Pentru a avea o idee mai clara despre ce inseamna sa iei un credit pentru achizitionarea unei proprietati, stabileste o suma lunara pe care o poti aloca pentru noua ta locuinta fara sa iti afectezi semnificativ calitatea vietii. Include si costul mobilarii si asigurarii locuintei pentru a fi sigur ca iti permiti toate acestea. Odata ce te familiarizezi mai bine cu bugetul, este timpul sa soliciti o oferta de credit. Banca va folosi datele tale financiare pentru a verifica capacitatea ta de creditare si suma pe care ti-o poate aproba. Aceasta suma poate fi diferita de cea planificata de tine, asa ca asigura-te ca ramai la planul tau si nu supraestimezi puterea ta financiara.

 

3. Schiteaza locuinta ta ideala

In loc sa cauti pe internet o proprietate care sa te cucereasca din prima, cauta mai directionat, creand o lista cu caracteristicile dorite pentru viitoarea ta locuinta. Apoi, clasifica-le in „obligatorii” si „de dorit” pentru a le putea evalua corespunzator. Gandeste-te in ce cartier si zona doresti sa locuiesti, la calitatea constructiei, distanta fata de locul de munca, numarul de etaje, facilitati, numarul de camere, daca vrei sa cumperi o locuinta deja mobilata sau una pe care sa o renovezi si sa o amenajezi complet si orice altceva iti poate veni in minte.

 

4. Include partenerul si copiii in planificare

Daca locuiesti cu cineva, trebuie sa ajungeti la un acord  in ceea ce priveste alegerea viitoarei locuinte. Agreati toate lucrurile importante de pe lista de caracteristici obligatorii si de dorit, astfel incat sa nu pierdeti timpul vizionand proprietati in cartiere in care partenerul tau nu doreste sa locuiasca sau in care cea mai apropiata scoala este la cativa kilometri. Gandeste-te si la copii si la disponibilitatea facilitatilor pentru cei mici: de la parcuri si locuri de joaca pana la gradinite si scoli, eventual si facilitati sportive.

 

5. Verifica documentatia si starea proprietatii

Ai gasit locuinta ideala, dar ce e cu actele? Asigura-te ca verifici toata documentatia, in special titlul de proprietate. Daca planuiesti sa renovezi spatiul, solicita din timp de la vanzator planul original al locuintei pentru a vedea care sunt peretii de sustinere si care pot fi daramati, si daca se potrivesc cu planurile tale. De asemenea, este important sa verifici starea instalatiilor si a intregii cladiri in care se afla apartamentul. Daca iti permiti, angajeaza un arhitect care sa evalueze proprietatea si sa iti propuna o amenajare functionala a incaperilor, in conformitate cu nevoile si dorintele tale.

 

6. Gandeste pe termen lung 

Daca nu ai mostenit un apartament sau o casa si esti dispus sa te angajezi pe termen lung la un credit ipotecar, creeaza un scenariu pentru evenimente neprevazute, cum ar fi pierderea locului de munca, partajarea bunurilor in caz de divort daca esti casatorit (trebuie sa te gandesti la toate) sau altele. Bancile iti vor oferi diverse optiuni de asigurare pentru credit. Unul dintre instrumentele de asigurare pentru rambursarea creditului este asigurarea de viata in favoarea bancii. Aceasta inseamna ca, in caz de deces al persoanei asigurate, datoria catre banca va fi achitata de catre compania de asigurari conform sumei asigurate sau conform politei.

 

7. Nu te grabi

Acorda-ti timp pentru a lua o decizie atat de importanta cum este cumpararea unei proprietati. Totusi, ideea este sa petreci majoritatea sau restul vietii tale acolo. Uneori, cumparatorii lasa emotiile sa preia controlul, deoarece li se pare ca „apartamentul are o vibratie buna”, sau sunt legati de acel cartier si, chiar daca nu le place prea mult dispunerea incaperilor, cred ca se vor obisnui in timp. Piata imobiliara este una dintre cele mai dinamice, iar apartamentul sau casa ta de vis nu va disparea daca iti acorzi suficient timp. Intre timp, poti economisi si iti poti usura plata primelor rate ale creditului.

 

Odata cumparata, este important sa ai grija de locuinta ta. La UNIQA, ai la indemana asigurarea completa a locuintei UNICASA, prin care protejezi tot ce inseamana acasa pentru tine si cei dragi. Afla mai multe detalii aici: https://www.uniqa.ro/persoane-fizice/locuinta/asigurarea-completa-a-locuintei